'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Δύο κυρίαρχα «συνιστώντα κρατίδια» προτείνει για την Κύπρο ο Ντ.Έρογλου!!!

Με μία διεθνή νομική προσωπικότητα.
 
Δύο κυρίαρχα συνιστώντα κρατίδια, αντί της μιας κυριαρχίας του ομοσπονδιακού κράτους, προτείνει...
ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στις θέσεις του στο κεφάλαιο «διακυβέρνηση - διαμοιρασμός εξουσιών», τις οποίες κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις» την Κυριακή, θέση του Έρογλου είναι ότι «ενωμένη Κύπρος θα αποκτήσει κυριαρχία και μια διεθνή νομική προσωπικότητα αλλά όχι μια και μόνη κυριαρχία». Αλλά πιο σημαντικό, προστίθεται, είναι η θέση ότι «κυρίαρχα είναι τα συνιστώντα κρατίδια».


Ο Έρογλου προτείνει την περαιτέρω διεύρυνση των δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων και να τεθούν υπό την εγγύησή τους το σύνολο των εδαφών των συνιστώντων κρατιδίων. Επίσης, η τουρκοκυπριακή θέση είναι τα συνιστώντα κρατίδια να μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες με άλλα κράτη, χωρίς να τις μεταβιβάζουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


Σε περίπτωση διάλυσης της συμφωνίας, κανένα από τα συνιστώντα κρατίδια δεν θα εκπροσωπεί από μόνο του τη ''συνεργασία'', δηλαδή το ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με τις θέσεις του κ. Έρογλου. Εξάλλου, ο σύμβουλος του τουρκοκύπριου ηγέτη Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι για την τουρκοκυπριακή πλευρά η διατήρηση των άμεσων εγγυήσεων είναι «μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση».


Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι αμέσως μετά τη συνάντηση στην Γενεύη θα πρέπει να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για τη συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων.


Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κύπρου ο στενότερος συνεργάτης του κ. Έρογλου υποστηρίζει ότι, για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσουμε νέες τακτικές, «διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για τα επόμενα 40 χρόνια».



tanea
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου