'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Οι Αλβανοί τονώνουν την αγορά των Ιωαννίνων με τα ψώνια τους...!!

Στον χώρο στάθμευσης γνωστού πολυκαταστήματος που άνοιξε τις πύλες του πρώτη φορά στα Γιάννενα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο από την πρώτη κιόλας μέρα. 

Οι Γιαννιώτες, που έως τότε ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη για να ψωνίσουν κυρίως είδη σπιτιού από το εν λόγω κατάστημα, συνέρρευσαν κατά χιλιάδες. 

Μεταξύ των σταθμευμένων οχημάτων ξεχώριζαν εκατοντάδες με αλβανικές πινακίδες. Οι Αλβανοί, εκμεταλλευόμενοι την ελευθερία μετακίνησης που τους δίνει η νέα ρύθμιση της Ε.Ε. για ταξίδια στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα, με νέου τύπου βιομετρικό διαβατήριο, έσπευσαν και εκείνοι να επισκεφθούν το πολυκατάστημα, το οποίο άλλωστε είχε διαφημιστεί ευρέως στην Αλβανία το προηγούμενο διάστημα.Αντίστοιχες «δόξες» γνώρισε και ο συνοριακός σταθμός Κακαβιάς Ιωαννίνων, που τις ημέρες των εορτών δεν προλάβαινε να εξυπηρετεί τους γείτονες, οι οποίοι συνέρρεαν κατά χιλιάδες προκειμένου να επισκεφθούν τους εγκατεστημένους από χρόνια στην Ελλάδα συγγενείς τους με την ευκαιρία των εορτών. 

Από τις 15 Δεκεμβρίου οπότε και τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση έως και τα Θεοφάνια, εισήλθαν στη χώρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα της Κακαβιάς περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί (48.000 άτομα) διέθεταν βιομετρικά διαβατήρια, ενώ καταγράφηκαν μόνο 500 απορρίψεις εισόδου, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας. Φέτος, μάλιστα, εισήλθαν στη χώρα μας 12.300 περισσότεροι επισκέπτες από την Αλβανία συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Και στην Κρυσταλλοπηγή
Κατά 35% αυξήθηκε η κίνηση σε σχέση με πέρυσι και στον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, παρά το γεγονός ότι μεταξύ των κριτηρίων εισόδου περιλαμβάνονται και οι όροι διαβίωσης (50 ευρώ για κάθε ημέρα παραμονής στην Ελλάδα για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τους ανήλικους). Περίπου 10.000 άτομα περνούσαν καθημερινά τα ελληνοαλβανικά σύνορα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ περί το 40% των Αλβανών επισκεπτών διέθεταν βιομετρικά διαβατήρια και άρα έφταναν χωρίς θεώρηση εισόδου. 


Η αθρόα αυτή προσέλευση των Αλβανών φαίνεται πως είχε θετικά αποτελέσματα στην αγοραστική κίνηση των Ιωαννίνων, όπου η πτώση του τζίρου κυμαίνεται γύρω στο 50%, με τους Αλβανούς επισκέπτες να συμβάλλουν σε μια εμπορική ανάταση του 10% περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτρη Μπαράτσα. 

Η εικόνα, είπε στην εφημερίδα «Καθημερινή», δεν είναι σαφής ακόμη, καθώς πρόκειται για τα πρώτα δείγματα, ενώ οι ρυθμοί εισόδου υποχώρησαν μετά τις γιορτές. «Αλλά όταν μπαίνουν πολλές εκατοντάδες άτομα ημερησίως από τα σύνορα είναι σημαντικό. Είδα κόσμο στην αγορά μας και στην παροχή υπηρεσιών, κυρίως στα συνεργεία αυτοκινήτων», παρατήρησε ο κ. Μπαράτσας, σημειώνοντας πως ήταν μια τόνωση.Και η περιοχή του «καλλικρατικού» Δήμου Πωγωνίου, βόρεια των Ιωαννίνων, επωφελήθηκε από τη νέα κατάσταση, κατά τον δήμαρχο, κ. Κώστα Καψάλη, που όπως είπε η επανένωση των αλβανικών οικογενειών σε ελληνικό έδαφος έδωσε μια μικρή ώθηση στην τοπική αγοραστική κίνηση, ενώ το νέο καθεστώς θα περιορίσει τα περιστατικά λαθρομετανάστευσης 


http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου