'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Κλείδωσε η αύξηση του ΦΠΑ 13%

Στη μετάβαση προϊόντων καθημερινής χρήσης, από το 11% στο 13% του ΦΠΑ θα περάσει το Οικονομικό επιτελείο προκαλώντας ηλεκτροσόκ στην τσέπη του καταναλωτή και πυροδοτώντας κι άλλο τις τιμές, χάνοντας οριστικά τη μάχη της ακρίβειας

Στο ηλεκτροσόκ της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11 στο 13% φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση για να συνεφέρει την ασθενή οικονομία και να διασφαλίσει το πράσινο φως της τρόϊκας για τον προϋπολογισμό του 2011 στον τομέα των εσόδων και το κλείσιμο της ψαλίδας του ελλείμματος.

Οι εναλλακτικές λύσεις που συζητούσε το υπουργείο Οικονομικών με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για τον τομέα των εσόδων, ήταν είτε η αύξηση του 30% των προϊόντων του χαμηλού συντελεστή στον ανώτατο (23%), είτε η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αρχικά και κατόπιν σε όλα τα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα, παράλληλα με την περίφημη περαίωση από την οποία προσδοκούνται τα έσοδα που δεν ήρθαν ποτέ από την είσπραξη του ΦΠΑ, όπως προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομικών.

Χωρίς να αποκλείεται η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά όπως φαίνεται απλώς να αναβάλλεται μέχρι τα πρώτα αποτελέσματα από την περαίωση βεβαιώσουν ικανοποιητικά έσοδα, η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να εξετάζει ως επικρατέστερη την εκδοχή της αύξησης προϊόντων του χαμηλού συντελεστή, στο 13% συμπαρασύροντας τις τιμές σε δεκάδες είδη στα ύψη. 

Έτσι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται μπροστά στο γόρδιο δεσμό, να αυξήσει κι άλλο το κόστος ζωής και να χάσει οριστικά τη μάχη με την ακρίβεια, καθώς όλα τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση (έλεγχοι σε τιμολόγια πολυεθνικών στα σούπερ μάρκετ, έρευνα για καρτέλ στις τιμές και εκπτωτικά τιμολόγια) εξαγγέλλονται μεν, δεν εφαρμόζονται δε, με αποτέλεσμα ορατό στην τσέπη του καταναλωτή.

Παρά ταύτα, το Οικονομικό επιτελείο, διαμηνύει ότι από την αύξηση θα εξαιρεθούν προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, στην πράξη όμως, η αύξηση του ΦΠΑ κατα δύο μονάδες που φιλοδοξείται να φέρει 1 δισ. ευρώ στα ταμεία, δεν έχει και πολλά περιθώρια επιτυχίας στα έσοδα, καθώς τα περισότερα είδη που υπάγονται σε αυτή είναι είδη ευρείας κατανάλωσης και ακριβώς αυτός ήταν ο λόγος που παρέμεναν στην χαμηλή κατηγορία.  

Όπως και να έχει πάντως, οι πληροφορίες από το μέτωπο της οικονομίας κάνουν λόγο για συμφωνία επί του προκειμένου με την τρόϊκα και αφού τρέξει το μέτρο για κάποιο χρονικό διάστημα, να υπολογιστούν ξανά οι δημόσιες εισπράξεις και εάν καλύπτει το στόχο των 3 δισ. που υπολείπονται, να κλείσει οριστικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011.

Χωρίς να αποκλείεται βέβαια, σε περίπτωση υστέρησης, να εφαρμοστεί και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, με παράλληλη επιτάχυνση δημιουργίας μηχανισμού ελέγχου για το επίδομα, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να μην δοθεί σε υψηλά εισοδήματα, προκαλώντας το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο στα έσοδα.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου