'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το τέλος της κοινωνικής κατοικίας - 90.000 οικογένειες σε απόγνωση...

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), εξαιτίας της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης να «παγώσει» όλα τα δάνεια και τις επιδοτήσεις ενοικίου μέχρι και τα τέλη του 2010.

Άνθρωποι μεροκαματιάρηδες, ηλικιωμένοι, προστάτες τρίτεκνων και τετράτεκνων οικογενειών, αλλά και νεαρά ζευγάρια που περίμεναν ως «μάννα εξ ουρανού» τη βοήθεια από τον ΟΕΚ, είτε για να πληρώσουν τα ενοίκια είτε για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, «πάγωσαν» κυριολεκτικά όταν έμαθαν ότι σταματά κάθε μορφή χρηματοδότησης μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Και δυστυχώς η απόφαση αυτή δεν είναι το μόνο μελανό...
σημείο στην όλη ιστορία, αλλά υπάρχει και συνέχεια. Αρκετές χιλιάδες δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμη την επιδότηση ενοικίου που τους είχε εγκριθεί για το 2009, παρόλο που σε λίγους μήνες θα μπούμε και επίσημα στο 2011.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΕΚ, από τους 135.543 δικαιούχους της επιδότησης ενοικίου για το προηγούμενο έτος, μόνο οι 48.846 είχαν λάβει χρήματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Οι υπόλοιποι αναμένουν με το ακουστικό ανά χείρας, ενώ γρίφο αποτελεί το πότε θα λάβουν τα χρήματα οι δικαιούχοι του 2010, οι οποίοι στελέχη του ΟΕΚ εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τους 140.000.


Τεράστιο ζήτημα όμως δημιουργείται και με τους δικαιούχους της επιδότησης στεγαστικών δανείων, όπου κυριολεκτικά επικρατεί ένα μπάχαλο. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι σε πολλές περιπτώσεις εκτυλίσσονται πραγματικές οικογενειακές τραγωδίες, με θύματα αθώους πολίτες. 


Αρκετοί δικαιούχοι δεν πρόκειται να λάβουν ούτε ένα ευρώ από την επιδότηση του στεγαστικού τους δανείου, επειδή στα δικαιολογητικά που κατέθεσαν δεν έχει συμπεριληφθεί η τεχνική έγκριση του μηχανικού. Με απλά λόγια, ενώ η αίτηση του δανείου τους έχει εγκριθεί κανονικά, η διαδικασία της χρηματοδότησης «παγώνει» επ’ αόριστον, επειδή ο μηχανικός δεν υπέβαλε την τεχνική του έκθεση για διάφορους λόγους. 

Κάποιοι άλλοι χάνουν, μέχρι νεωτέρας, τα χρήματα του δανείου που τους είχε εγκριθεί για την αποπεράτωση ή την κατασκευή της κατοικίας τους, επειδή δεν είχαν προσημειώσει το ακίνητό τους, παρόλο που μπορεί να έχουν εξασφαλίσει την «πολύτιμη» τεχνική αυτοψία. 

Εκεί όμως που πραγματικά είναι να απορεί κανείς, είναι με όσους έχουν προκαταβάλει τη διαφορά της επιδότησης με την αξία του ακινήτου. Για παράδειγμα, κάποιος που γνώριζε ότι θα λάβει ως επιδότηση ένα ποσό της τάξεως των 100.000 και η αξία του ακινήτου ανερχόταν στα 150.000, προκατέβαλε από την τσέπη του τη διαφορά των 50.000, υπολογίζοντας ότι θα λάβει τα υπόλοιπα χρήματα της επιδότησης.

Μόνο που λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο, αφού ξαφνικά ενημερώθηκε ότι θα λάβει τα χρήματα που του αναλογούν κάποια στιγμή στο… απώτερο μέλλον, μένοντας με το κλειδί του σπιτιού στο χέρι.

Μπαλώνουν τρύπες

Η απόφαση αυτή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του θεσμού της κοινωνικής κατοικίας. Το ξαφνικό «πάγωμα» όλων των χρηματοδοτήσεων, σε συνδυασμό με την επικειμένη συγχώνευση του ΟΕΚ, του ΟΑΕΔ και της Εργατικής Εστίας, έχει θορυβήσει στελέχη και εργαζόμενους, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση του υπουργείου.

Όπως σημειώνουν, οι πόροι του ΟΕΚ προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και επομένως οποιαδήποτε δικαιολογία για συμμάζεμα των δημοσιονομικών μόνο αστεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού δεν επιβαρύνεται καθόλου ο προϋπολογισμός. Πίσω από την απόφαση του υπουργείου θεωρούν ότι κρύβεται μια προσπάθεια αλληλοεπικάλυψης ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, με ζοφερές επιπτώσεις στο κοινωνικό έργο που προσφέρει ο ΟΕΚ. Δεν αποκλείεται μέρος των χρημάτων του οργανισμού να κατευθυνθούν μελλοντικά στη χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά των ανέργων τους επόμενους μήνες κάθε άλλο παρά αισιόδοξες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και από ό,τι φαίνεται το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας θα εκτοξευθεί κατακόρυφα. «Η μεγαλύτερη ανησυχία εργαζομένων και δικαιούχων είναι ότι μια ενδεχόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει σε λογιστική απόσβεση του χρέους του ΙΚΑ προς τους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής», σημειώνει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Ηλίας Αθανασίου.
Ειδικότερα, με το ΙΚΑ φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Οι οφειλές του ταμείου προς τον ΟΕΚ ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η λειτουργία του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τρέχουσες εισφορές που αποδίδει το ΙΚΑ βαίνουν ολοένα και μικρότερες. Από τα περίπου 50 εκατ. ευρώ που καταβάλλονταν κάθε μήνα το 2009, το ποσό σήμερα έχει καταγράψει μείωση της τάξεως του 30%, αγγίζοντας μόλις και μετά βίας τα 15 εκατ. ευρώ για το μήνα Αύγουστο. Και να σκεφτεί κανείς ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού του οργανισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 42 του νόμου 3863/2010 που ψηφίστηκε πρόσφατα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιδιοποιείται μέχρι και το 30% των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ ΟΕΚ, καθιστώντας την όλη κατάσταση εξαιρετικά ασφυκτική.

Κακοδιαχείριση και προχειρότητες

Η αλήθεια είναι ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν ευθύνεται αποκλειστικά για την κατάσταση του ΟΕΚ. Λανθασμένες πολιτικές επιλογές χωρίς σχέδιο αλλά και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης κατά το παρελθόν φαίνεται ότι ζημίωσαν τον οργανισμό. Μόνο η δαπάνη για το κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού ανήλθε στα 430 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς. Από αυτά, ποσοστό της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ και πλέον είναι οι απαιτήσεις των εργολάβων που αφορούν εργασίες μη προβλεπόμενες από την αρχική σύμβαση και τις οποίες καλείται να καταβάλει ο ΟΕΚ από τις εισφορές των εργαζομένων.
Ανοιχτή επίσης παραμένει η υπόθεση της ανταλλαγής οικοπέδου συνολικού εμβαδού 40.449,25 ευρώ με τη Μονή Βατοπαιδίου, το οποίο και προοριζόταν να στεγάσει το κτίριο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και κατέληξε σε ιδιωτική εταιρεία. Την ίδια ώρα, σημαντική ζημία φαίνεται να προκύπτει για τον οργανισμό και από την παραχώρηση έκτασης του ΟΕΚ για την κατασκευή γνωστού εμπορικού κέντρου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται στα 294.000.000 ευρώ. Και οι δύο υποθέσεις έχουν ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και στην πορεία θα φανεί το ακριβές μέγεθος της ζημίας του οργανισμού.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Πάντως, ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας είναι ιδιαίτερα εδραιωμένος σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν τη θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής και κοινωνικής πολιτικής και μια υπηρεσία κοινωνικού συμφέροντος. Τα μεγέθη από χώρα σε χώρα διαφέρουν, αλλά σε γενικές γραμμές ο θεσμός έχει βαθιές ρίζες στις περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Γαλλία Αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στο συγκεκριμένο τομέα. Το συνολικό απόθεμα των ενοικιαζόμενων κατοικιών ανέρχεται στις 7.000.000 σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια. Οι βασικές ομοσπονδίες που τα διαχειρίζονται είναι η Union Sociale pour l’ Habitat (USH) και η Offices de l’ Habitat. Περιλαμβάνουν πληθώρα οργανώσεων με διάφορα νομικά καθεστώτα, με κοινό χαρακτηριστικό το μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα.
Ολλανδία Διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα ενοικιαζόμενων κατοικιών αναλογικά με τον πληθυσμό της. Υπάρχει μόνο μία εθνική συνομοσπονδία-δίκτυο κοινωνικής κατοικίας, η Aedes, η οποία περιλαμβάνει 466 οργανισμούς κοινωνικής κατοικίας και διαχειρίζεται συνολικά 2,5 εκατ. κατοικίες, που αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού αποθέματος των κατοικιών της χώρας.
Βέλγιο Παρά τη μικρή έκταση της χώρας και οι τρεις περιοχές του Βελγίου διαθέτουν αρκετά αναπτυγμένο τομέα κοινωνικής κατοικίας. Υπάρχουν τρεις μεγάλες ομοσπονδίες που λειτουργούν ως Ν.Π.Δ.Δ. οι οποίες ασχολούνται κυρίως με ενοικίαση κατοικιών. Το συνολικό απόθεμα αγγίζει τις 250.000 κατοικίες.
Σουηδία Υπάρχουν δύο μεγάλες ομοσπονδίες οι οποίες διαχειρίζονται γύρω στις 1.237.000 κατοικίες. Η πλειοψηφία τους διατίθεται με τη μορφή ενοικίασης, ενώ από την πλευρά των ομοσπονδιών προσφέρονται στα μέλη τους τεχνογνωσία, συνεργασία με τις κρατικές και τοπικές Αρχές αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Ιταλία Διαθέτει μεγάλες ομοσπονδίες από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι αυτή του δημόσιου τομέα. Το απόθεμα των κατοικιών της ανέρχεται στις 850.000, από τις οποίες οι 770.000 διατίθενται προς ενοικίαση. Επιπλέον ασχολείται με την κατασκευή, ανακαίνιση αλλά και την προώθηση των κατοικιών σε νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, αλλά και τη γενικότερη εφαρμογή προγραμμάτων υποστήριξης της κοινωνικής ζωής.
Ιρλανδία Μαζί με την Ισπανία και την Ελλάδα είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιόκτητων κοινωνικών κατοικιών, αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Η κοινωνική κατοικία καλύπτεται από τις στεγαστικές ενώσεις, δηλαδή ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές και συνεταιριστικές οργανώσεις. Διαθέτει και ένα απόθεμα 20.000 κατοικιών, οι οποίες διατίθενται με τη μορφή ενοικίασης σε άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ηλικιωμένους.
Ισπανία Διαθέτει γύρω στις 110.000 ενοικιαζόμενες μονάδες, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανέγερσης νέων κατοικιών ανέρχεται στις 70.000, οι οποίες διατίθενται προς πώληση σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η ομοσπονδία AVS συγκεντρώνει 162 οργανισμούς κοινωνικής κατοικίας που εξαρτώνται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, χρηματοδοτούνται μέσω της κεφαλαιαγοράς και ασχολούνται αμιγώς με κοινωνική κατοικία.


ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
http://m-epikaira.gr
http://lamogios.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. κε Λοβερδο,εχω την εντυπωση πως δεν εχετε καταλαβει καλα τι κανατε οταν υπογραψατε το παγωμα των δανειων και του επιδοματος ενοικιου.Εαν υπηρξε κακοδιαχειρηση οπως λετε βαλτε καποιον φυλακη.Τα χρηματα ειναι δικα μας.ελπιζω η κυρια Κατσελη να καταλαβει το μεγα λαθος και να το διορθωσει συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή