'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πίσω, με σκυμμένο κεφάλι

Αποχώρησαν από το Σύνταγμα οι διαδηλωτές, άνοιξαν παντού τα μπλόκα. Νωρίτερα έκλεισαν για ώρες τις εθνικές οδούς . Αιφνιδιασμός με δύο φορτηγά έξω από τη Βουλή. Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Χρ.Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με απόφαση για ήπια στάση (Pics)

Ανοικτό είναι πλέον το Σύνταγμα, μετά την αποχώρηση των διαδηλωτών ιδιοκτητών φορτηγών,  που αποφάσισαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση μετά την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος
Νωρίτερα, είχαν αιφνιδιάσει κλείνοντας τους δρόμους σε τέσσερα σημεία με τα φορτηγά τους οι ιδιοκτήτες Δ.Χ.Φ.

Η κίνηση έγινε συντονισμένα σε τέσσερα σημεία,  λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, όταν οδηγοί μετέφεραν τα οχήματά τους στο δρόμο και απέκλεισαν την κυκλοφορία στο 22ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, στον κόμβο Δαφνίου, στη λεωφόρο Σχιστού, στην Αθηνών Λαμίας στη Μεταμόρφωση (και τα δύο ρεύματα) και στην Εθνική Αθηνών - Κορίνθου στα διόδια της Ελευσίνας.


Στις 2 το μεσημέρι,  αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον κόμβο Μεταμόρφωσης και σταδιακά και τα υπόλοιπα σημεία δόθηκαν στην κυκλοφορία, εκτός από την παλαιά εθνική οδό Αθηνλών Κορίνθου στο ύψος της Νέας Περάμου που είναι κλειστό στο ρεύμα προς την Αθήνα.

 
Είχε προηγηθεί στο Σύνταγμα, κατά την ομιλία του υπουργού Μεταφορών, την οποία παρακολουθούσαν από ηχητική εγκατάσταση, μία αψιμαχία με τους άνδρες των ΜΑΤ. Οι διαμαρτυρόμενοι κινήθηκαν απειλητικά προς τους αστυνομικούς, που βρίσκονταν παραταγμένοι μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πετώντας μπουκάλια, νεράτζια και φωνάζοντας συνθήματα και απωθήθηκαν με περιορισμένη χρήση χημικών.Ακολούθησαν αντεγκλήσεις μεταξύ των ιδιοκτητών φορτηγών και των αστυνομικών. Δεύτερος αιφινιδιασμός έγινε δύο ώρες αργότερα όταν δύο φορτηγά, άγνωστο πως κατάφεραν να φτάσουν στην Πλατεία Συντάγματος.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι άρχισε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Χρ.παπουτσή, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να συντονιστούν οι κινήσεις της ΕΛΑΣ σχετικά με τα μπλόκα.
Οι πληροφορίες για τα μπλόκα, κάνουν λόγο για κατ'αρχήν ήπια στάση, με μέτρα για τη διευκόλυνση της ροής των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων και εάν δεν υπάρξει άνωθεν κυβερνητική εντολή για επέμβαση των ΜΑΤ, να παραμείνουν οι αστυνομικές δυνάμεις στις θέσεις τους. Μέχρι τώρα η εντολή πάντως είναι: "Ηπια στάση" και θα εφαρμόζεται μέχρι νεοτέρας.

Στο Σύνταγμα

Με αψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζεται η κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος από χθες το μεσημέρι.
Η λεωφόρος Αμαλίας παραμένει κλειστή από χθες το απόγευμα προκαλώντας έμφραγμα στο κέντρο, ενώ κλειστή έιναι και η λεωφόρος Β.Σοφίας.
Λίγο μετά τη 1 και μισή, έγινε μία αψιμαχία με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και απωθήθηκαν χωρίς τη χρήση χημικών.
Εκτιμάται πάντως ότι κάθε κίνηση των διαδηλωτών είτε στο Σύνταγμα είτε στα μπλόκα γίνεται χωρίς κεντρικό συντονισμό και αποφασίζεται από όσους βρίσκονται σε κάθε μπλόκο.
Χαρακτηριστικό γεγονότος, είναι ότι χθες το απόγευμα, μία ομάδα διαδηλωτών στο Σύνταγμα, εντόπισε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ με τη σύζυγό του να περπατά κοντά σε κεντρικό ξενοδοχείο, τον περικύκλωσε και άρχισε να εκθέτει το πρόβλημα -κάποιοι μάλιστα φώναξαν και συνθήματα υπέρ της βασιλείας- προκαλώντας την απορία περαστικών.
Οι οδηγοί φορτηγών έμειναν όλη τη νύχτα μπροστά στη Βουλή, όπου παρακολούθησαν σε γιγαντοθόνες τη συζήτηση στη Βουλή για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις μεταφορές και κατόπιν σε πηγαδάκια όπου συζητούσαν τις εξελίξεις.

Στη Βουλή

Το απόγευμα της Τρίτης άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών με τους μεταφορείς να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, ενώ εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Μάλιστα οι μεταφορείς πραγματοποίησαν ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία, έχοντας εγκαταστήσει και γιγαντοοθόνη, για να παρακολουθήσουν ζωντανά τη συνεδρίαση της Βουλής.

Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης στον Άγνωστο Στρατιώτη, όταν διαδηλωτές ιδιοκτήτες φορτηγών,  ανέβηκαν τα σκαλοπάτια που οδηγούν από το μνημείο στη Βουλή και επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο,  εμποδίστηκαν όμως από δυνάμεις των ΜΑΤ χωρίς το επεισόδιο να πάρει έκταση.

Οι Εύζωνοι απομακρύνθηκαν και οι διαδηλωτές έμειναν στις σκάλες του Άγνωστου Στρατιώτη, μέχρι τη στιγμή που ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάτος κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από το μνημείο και να υποχωρήσουν στο οδόστρωμα της λεωφόρου Αμαλίας.

Η πορεία

Με πάνω από 2.000 ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έγινε  η πορεία, που ξεκίνησε από την Ομόνοια. Οι συγκεντρωμένοι ήταν αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τη Βουλή,  και ήδη στη λεωφόρο Β.Σοφίας βρίσκονται  παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ με κλούβες προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση της πορείας ως την είσοδο του κοινοβουλίου.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός, ότι η παρουσία της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα διακριτική και καμία διμοιρία ΜΑΤ δεν έχει πλησιάσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι σταμάτησαν μπροστά στο πυρπολημένο κατάστημα της Marfin και κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.


Οι ιδιοκτήτες φορτηγών βρίσκονται στα μπλόκα στη λεωφόρο Αθηνών και στο ύψος της Μεταμόρφωσης και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη. Στην Αθήνα έφτασαν με λεωφορεία και ιδιοκτήτες φορτηγών από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Άφησαν τα οχήματά τους σταθμευμένα περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα δυτικά της πόλης.
Τέσσερις Εισαγγελείς Πρωτοδικών έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία των διαδικασιών της πορείας. 

Οι Εισαγγελικοί λειτουργοί, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα ελέγχουν την τήρηση του νόμου καθ' όλη την διάρκεια της κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών και έχουν εντολή, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκώμενων αδικημάτων, να εφαρμόζουν αμέσως την αυτόφωρη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στα μπλόκα, προς το παρόν επικρατεί ηρεμία. Η κίνηση στις εθνικές οδούς γίνεται κανονικά, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει μια σχετική δυσκολία, καθώς είναι ελεύθερη μόνο μία λωρίδα.

Την ίδια στιγμή μεταφορικές εταιρείες, καλούν τα μέλη τους να καταγγείλουν τυχόν απειλές και προπηλακισμούς, αλλά και όσους δεν τηρούν τα συμβόλαιά τους, δηλαδή δεν εργάζονται.
Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση, αφήνοντας να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, εφόσον ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από άλλους πολίτες, λόγω του κλεισίματος των δρόμων.
Ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, για άλλη μια φορά τόνισε ότι δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω ως προς την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.
Απέκλεισε μάλιστα  το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου (πέντε χρόνια ζητούν οι ιδιοκτήτες), αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο, ουσιαστικά οδηγεί σε παράταση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας της χώρας.


Μπλόκα, ένταση και ταλαιπωρία

Η Δευτέρα ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα για τους οδηγούς της Αττικής. Για αρκετές ώρες έμεινε κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψους του Δαφνίου.
Επιχειρήθηκε πορεία προς το κέντρο της Αθήνας, αλλά υπήρξε μπλόκο της αστυνομίας με κλούβα των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Λίγο αργότερα τα αίματα άναψαν και οδηγοί απείλησαν να εμβολίσουν την κλούβα με βυτιοφόρο. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις η κλούβα έφυγε από τον δρόμο και κομβόι φορτηγών ξεκίνησε πορεία. Τα οχήματα κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Κηφισού και την Πέτρου Ράλλη και επέστρεψαν στη Μαγούλα απ' όπου ξεκίνησαν.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, είναι παρατεταγμένα σε δρόμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πάνω από 750 φορτηγά και Βυτιοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου