'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Εκρυβαν ακίνητα 14 δισ. ευρώ!!!

Και 150.000 φορολογούµενοι δεν δήλωναν επιχειρηµατική αµοιβή
Δεκατέσσερις χιλιάδες µεγαλοϊδιοκτήτες που δεν δήλωναν την ακίνητη περιουσία τους, συνολικού ύψους άνω των 14 δισ. ευρώ, βρίσκονται... στο στόχαστρο των ελέγχων της Εφορίας.

Πρόκειται για ένα από τα έξι µέτωπα στα οποία η Εφορία εξαπολύει φοροκυνηγητό, όπως προκύπτει από τις κατευθύνσεις για το πρώτο τρίµηνο που έδωσε χθες σε 27 προϊσταµένους των µεγαλύτερων εφοριών της χώρας ο υφυπουργός Οικονοµικών Δηµήτρης Κουσελάς.

Τους φορολογουµένους αυτούς εντόπισε το σύστηµα Taxis από διασταυρώσεις που έγιναν ανάµεσα στα έντυπα Ε9 που υπέβαλαν µαζί µε το ΕΤΑΚ του 2008 και τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2007 που απλώς... δεν είχαν υποβάλει δείγµα των ελλιπών ελέγχων της περιόδου εκείνης. Εντοπίστηκαν επίσης 150.000 φορολογούµενοι να έχουν αποκρύψει από τη δήλωσή τους τη λεγόµενη επιχειρηµατική αµοιβή (απολαβές δηλαδή από συµµετοχή σε οµόρρυθµη ή ετερόρρυθµη επιχείρηση), εκ των οποίων οι 8.000 δεν δήλωσαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ έκαστος.

Βρέθηκαν ακόµη 30.000 φορολογούµενοι που είχαν αποκρύψει εισοδήµατα από καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού για να αποφύγουν τη φορολογία των τόκων και περίπου 70.000 επαγγελµατίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ. Τα στοιχεία όλων αυτών έχουν σταλεί στις εφορίες, ώστε οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι να κληθούν άµεσα για έλεγχο.

Πώς εντοπίστηκαν οι 14.000
µεγαλοϊδιοκτήτες
Το πρώτο από ταέξι µέτωπααφορά ελέγχους για όσους δεν υπέβαλαν το 2007 Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Εχει εντοπιστεί από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων ένας αριθµός συνολικά 14.000 µεγαλοϊδιοκτητών, µε ακίνητη περιουσία για καθέναν αντικειµενικής αξίας άνω του ενός εκατοµµυρίου ευρώ, την οποία φέρονται να απέκρυψαν. Οι φορολογούµενοι αυτοί δεν κατέβαλαν Φόρο Μεγάλης ΑκίνητηςΠεριουσίας το 2007, όταν δηλαδή ο συγκεκριµένος φόρος ήταν ακόµη σε ισχύ, αλλά εντοπίστηκαν στη συνέχεια από την υποχρεωτική καταβολή του εντύπου Ε9, στο πλαίσιο υποβολής του ΕΤΑΚ για το 2008.

Τα υπόλοιπα πέντε µέτωπα αφορούν:

n Την ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης ώς το τέλος Ιανουαρίου. Το αργότερο µέχρι και τις 24 του µηνός οι ΔΟΥ θα πρέπει να έχουν εκδώσει και ταχυδροµήσει τα σηµειώµατα περαίωσης σε όσους υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθµιση µέχρι και τις 31 Δεκεµβρίου 2010. Το ίδιο πρέπει να κάνουν οι εφορίες και µε όσους είχαν παραλάβει εκκαθαριστικά περαίωσης µε παραλείψεις.

n Τακτικούς δειγµατοληπτικούς ελέγχους βάσει συγκεκριµένων κριτηρίων κινδύνου που θα προκύψουν από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστηµα Elenxis, τόσο για όσους δεν θέλησαν να ενταχθούν στην περαίωση όσο και για εκείνους που εξαιρέθηκαν από αυτήν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πολύ µεγάλες επιχειρήσεις µε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ καιοι ελεύθεροι επαγγελµατίες που κατέχουν ακίνητα, αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

n Ελέγχους σε επιχειρήσεις µεβιβλία γ’ κατηγορίας που δεν απέδωσαν ΦΠΑτον Νοέµβριο.

n Προσωρινούς ελέγχους από τις εφορίες για τη µη απόδοση ΦΠΑ, µε βάση τα στοιχεία που ήδη διαθέτουν.

n Τέλος, προσωρινούς ελέγχους µε βάση συγκεκριµένους δείκτες φορολογικής συµµόρφωσης για το 2010, τους οποίους θα καθορίσει η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων. Στις 27 Ιανουαρίου η ΓΓΠΣ θα έχει έτοιµες λίστεςµε φορολογουµένους που έχουν υποβάλει ανακριβή στοιχεία στη δήλωσή τους.

Το οπλοστάσιο του υπουργείου Οικονοµικών
Στη µάχη για την αποκάλυψη κρυφών εισοδηµάτων και µαύρου χρήµατος το υπουργείο Οικονοµικών θα χρησιµοποιήσει το επόµενο διάστηµαµια σειρά απόόπλα. Τέτοια είναι, για παράδειγµα, η καθιέρωση ηλεκτρονικών τιµολογίων και επαγγελµατικών λογαριασµών στις τράπεζες για συναλλαγές µεταξύ επιχειρήσεωνάνω των 3.000 ευρώ, αλλά και η εξόφληση από τους καταναλωτές των αγορών τους αξίας άνω των 1.500 ευρώµε πιστωτικές κάρτες ή επιταγές.

Επίσης στο οπλοστάσιο του υπουργείου περιλαµβάνονται η πρόσβαση της Εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασµούς των φορολογουµένων και η «online» σύνδεση λογιστηρίων και ταµειακών µηχανών µε τον κεντρικό υπολογιστή της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων.

Επιπλέον, από φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευµατίες θα γίνεται µόνο ηλεκτρονικά, ενώ εφαρµόζεται το νέο καθεστώς τεκµηρίων διαβίωσης για τον προσδιορισµό των εισοδηµάτων.

Τέλος, σηµαντικό ρόλο θα παίξει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, µε την αξιοποίηση των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία που έχουν δηλωθεί στο E9 και τη συλλογή στοιχείων από υποθηκοφυλακεία, συµβολαιογραφεία, πολεοδοµίες κ.ά.



TANEA
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου