Η ταλαιπωρία ενός ανάπηρου από την έλλειψη WC στα «Έκτακτα» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Μεγάλα εμπόδια αντιμετωπίζουν καθημερινά στα Γιάννινα συμπολίτες μας με αναπηρίες, υπερήλικες με προβλήματα βάδισης και όρασης, ακόμη και μητέρες που, έχοντας το μωρό τους σε ένα καροτσάκι, αναγκάζονται να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που ανήκουν στην πλειοψηφία τους στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κινούμενοι καθημερινά στην πόλη, βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε προβλήματα που κάνουν τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη. Η έλλειψη προσβάσεων για ΑμεΑ στα ούτως ή άλλως στενά πεζοδρόμια ή σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, όπως τα Νοσοκομεία, καθώς και η απουσία στην συντριπτική πλειοψηφία των χώρων αυτών υποδομών όπως ειδικά WC για ανθρώπους που, καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κοινές τουαλέτες, είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που κανείς δεν έχει προβλέψει να δημιουργηθούν στην πόλη μας.Ειδικά για το τελευταίο, την έλλειψη δηλαδή τουαλέτας για ΑμεΑ, είναι ενδεικτικό ένα συμβάν που εκτυλίχθηκε πρόσφατα στο τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ WC ΓΙΑ ΑμεΑ!
Χαρακτηριστικό της μερικής ή παντελούς απουσίας των απαραίτητων υποδομών για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα, μεγάλη έκπληξη περίμενε κάποιους συμπολίτες μας οι οποίοι βρέθηκαν στο τμήμα Έκτακτων Περιστατικών του Νοσοκομείου, όπου δεν υπάρχει WC για ΑμεΑ. Ένας ανάπηρος λοιπόν, χωρίς συνοδό, που έτυχε να βρεθεί την ίδια ώρα στα Έκτακτα, αναζητούσε τουαλέτα!Για να βρεθεί το ειδικό αυτό WC, έναν όροφο πιο πάνω από τα Έκτακτα, χρειάστηκε να ρωτηθούν πολλοί εργαζόμενοι, αφού οι περισσότεροι δήλωναν… άγνοια! Ο υπάλληλος του Νοσοκομείου όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη απάντησε ότι έχει επισημανθεί στη Διοίκηση αλλά δεν έγινε τίποτε! Και συμπλήρωσε ότι όταν χρειάζεται τέτοια βοήθεια ένας ανάπηρος, δύο νοσηλευτές τον σηκώνουν στα χέρια και τον οδηγούν στην τουαλέτα!
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ…
Κάποιοι επισκέπτες των Εκτάκτων Περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παρακολουθώντας το παραπάνω περιστατικό, αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατό να βαθμολογηθεί με άριστα το συγκεκριμένο αξιόλογο κατά τα άλλα Ίδρυμα, όταν υστερεί σε τέτοιου είδους υποδομές, που, όταν δεν υπάρχουν, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες.
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Καλύτερες υποδομές πρόσβασης για ΑμεΑ διαθέτει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ειδικές ράμπες και διάδρομοι υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα κτίριά του, όμως όσα από αυτά κατασκευάστηκαν παλιότερα δεν διαθέτουν ειδικά WC. Aντίθετα, όσα κτίρια έγιναν πιο πρόσφατα διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υποδομές. Για παράδειγμα, το κτίριο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης έχει τουαλέτα για ΑμεΑ σε κάθε όροφο, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στο υπό κατασκευή κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής.
ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ...
Ακόμη κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι όσοι έχουν την ευθύνη σχεδιασμού των πεζοδρομίων σπάνια λαμβάνουν υπόψη τους τις προδιαγραφές για άνετη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας. Κι εκεί εξάλλου όπου έγιναν άνετα πεζοδρόμια, με σύγχρονες προδιαγραφές, η συμπεριφορά ορισμένων οδηγών που διευκολύνονται παρκάροντας επάνω στα πεζοδρόμια, στερεί την άνετη πρόσβαση εκείνων οι οποίοι μετακινούνται με τα πόδια ή με αναπηρικό καροτσάκι και τους αναγκάζουν να κινούνται στο δρόμο με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας της πυκνής κυκλοφορίας οχημάτων.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ…
Στο μεταξύ, υπάρχουν ιατρεία, ιατρικά κέντρα και δημόσιες υπηρεσίες στα Γιάννινα που ακόμη και στις μέρες μας δεν προσφέρουν καμία δυνατότητα προσέγγισης των ΑμεΑ. Είναι μάλιστα άξιο απορίας το πώς δίνονται άδειες λειτουργίας σε υπηρεσίες οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εξυπηρέτησης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ακόμη και εκείνων που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα, έχουν όμως τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες.Από τις πρώτες πάντως δημόσιες υπηρεσίες που απέκτησαν ράμπα για ΑμεΑ είναι το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
http://epirusgate.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου