'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Γενικευμένη χρήση χαφιεδοκαμερών και με το νόμο.!!

Προβλέπει ακόμα την καταγραφή δεδομένων τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών για διάστημα ενός έτους.

Σε γενικευμένη χρήση των καμερών παρακολούθησης προχωρά η κυβέρνηση. 

Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που κατέθεσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή. Ακόμα, με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκή Οδηγία (2006/24/ΕΚ), με την οποία καθιερώνεται η διατήρηση δεδομένων των συνδρομητών στο πλαίσιο των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.Η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών για τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας θα γίνεται σε δημόσιους χώρους και θα γίνεται με πρόσχημα τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, την αποτροπή εγκλημάτων κατά της δημόσιας τάξης, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την καταπολέμηση των ναρκωτικών κλπ. Κάτι που χωρά πολλές ερμηνείες αφού σε πολλές περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος χαρακτηρίζονται ακόμα και ως εγκλήματα κατά του δημόσιου συμφέροντος.
Αναγκαία προϋπόθεση για τη νομιμότητα της εγκατάστασης και της λειτουργίας των καμερών είναι η έκδοση ΠΔ από τον υπουργό Δικαιοσύνης, που θα ορίζει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας ή άλλης αρμόδιας αρχής για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με γνωμοδότησή της έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τις κάμερες παρακολούθησης. Ειδικά για τη βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων, η Αρχή σημείωνε ότι θα πρέπει να έχει εξαιρετικό χαρακτήρα, που θα διασφαλίζεται με κατάλληλες αυστηρές προϋποθέσεις στο ΠΔ, «λόγω του κινδύνου που ενέχει η καταγραφή εικόνας κατά τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι».

Καταγραφή δεδομένων τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών\
 
Ακόμα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από μέτρα για τη διατήρηση των δεδομένων από τις τηλεφωνικές και μέσω του διαδικτύου επικοινωνίες που θα είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και απ' όπου θα φαίνεται ακριβώς ποιος επικοινωνεί με ποιον, από ποια περιοχή, για πόσο χρονικό διάστημα, το χρόνο και τη διάρκεια της επικοινωνίας. Η διατήρηση αυτών των δεδομένων θα γίνεται μέχρι 12 μήνες υπό την εποπτεία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι για τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία θα κρατούνται ο τηλεφωνικός αριθμός, το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του καλούντος, ενώ στην ηλεκτρονική επικοινωνία θα αποθηκεύονται ο κωδικός ταυτότητας του χρήστη, ο τηλεφωνικός αριθμός που δίνεται σε κάθε επικοινωνία που εισέρχεται στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο, καθώς και το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του συνδρομητή. Επίσης, θα αποθηκεύονται δεδομένα αναγκαία για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας, ώρας και διάρκειας της επικοινωνίας.


Η επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων θα επιτρέπεται όταν διαταχθεί η διενέργεια ανακριτικής πράξης και άρση του απορρήτου σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται προληπτική επεξεργασία των διατηρούμενων δεδομένων.



http://redwildwind.blogspot.com/2011/01/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου