'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Σε δίκη αξιωματούχοι ψυχιατρικού νοσοκομείου στην Κούβα

Οι αρχές της Κούβας προσήγαγαν σε δίκη σήμερα τα διοικητικά στελέχη ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου στο οποίο πριν ένα χρόνο 26 ασθενείς πέθαναν εξ αιτίας του κρύου...
σκάνδαλο που αποκάλυψε ρωγμές στο «καμάρι» της κοινωνικής πολιτικής στη νήσο της Καραϊβικής, το δωρεάν σύστημα υγείας της.

Η δίκη λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία στην οποία η κυβέρνηση του προέδρου Ραούλ Κάστρο επιχειρεί ένα σταδιακό και προσεκτικό «άνοιγμα» της οικονομίας, διευκολύνοντας τη λειτουργία μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων και απολύοντας περίπου 500.000 εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας, σε μια απόπειρα να βελτιώσει την απόδοση των κρατικών υπηρεσιών, να μειώσει τις επιδοτήσεις και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.


Συγγενείς των κατηγορούμενων  -μεταξύ των οποίων είναι ο διευθυντής του νοσοκομείου και γιατροί- παρευρέθηκαν στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου στο δικαστήριο της Αβάνας, όπως και συγγενείς των θυμάτων.

«Οι αρχές συνέστησαν επιτροπή έρευνας και οι βασικοί υπεύθυνοι θα εμφανιστούν στο δικαστήριο», ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Granma, επίσημου οργάνου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. «Μόλις η δικαστική διαδικασία ολοκληρωθεί το αποτέλεσμά της θα δοθεί στην δημοσιότητα».

Με αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό ιατρών ανά ασθενείς και δείκτες δημόσιας υγείας που συναγωνίζονται και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν, εκείνους ακόμα και πολύ πιο ανεπτυγμένων πλούσιων Δυτικών χωρών, η Κούβα υπερηφανεύεται ιδιαίτερα για τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας, μέτρο που η κυβέρνηση του Φιδέλ Κάστρο παρέχει ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες μετά την επανάσταση του 1959.


Ωστόσο, η οικονομική κρίση που ανάγκασε την κυβέρνηση της Κούβας να πάψει να εξυπηρετεί μέρος του εξωτερικού της χρέους και να αναδιαρθρώσει ένα μέρος του, επιδείνωσαν τις ελλείψεις στον εξοπλισμό και στα ιατρικά εφόδια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης πως το εμπάργκο που επιβάλουν οι ΗΠΑ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες των οικονομικών προβλημάτων του κράτους.


Οι θάνατοι, στην διάρκεια κύματος ψύχους, είχαν αποκαλυφθεί από οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση. Η μη κυβερνητική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κούβας ανέφερε ότι το ψυχιατρικό νοσοκομείο δεν διέθετε τζάμια στα παράθυρα, πόρτες και κουβέρτες όταν η θερμοκρασία έπεσε στους 3,6° Κελσίου τον Ιανουάριο του 2010, μια εποχή που συνήθως είναι εξαιρετικά θερμή.

Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι δεν ήσαν παρόντες στην πρώτη συνεδρίαση,στο δικαστήριοεμφανίστηκαν πάντως κάποια μέλη της οικογένειας του διευθυντή Βιλφρέδο Καστίγιο και άλλων αξιωματούχων.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου