'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στο Αυτόφωρο οι φοροφυγάδες..!!!

Σε νέα αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με την ένταξη στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, του μέτρου της σύλληψης και παραπομπής στο Αυτόφωρο, όσων διαπράττουν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Μείωση και στο ποσό για το οποίο θα γίνεται παραπομπή στη Δικαιοσύνη. 

Αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα των μέτρων
Με τη διαδικασία του Αυτοφώρου θα συλλαμβάνονται οι φοροφυγάδες,για μια σειρά από αδικήματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η παραπομπή όσων παρανομούν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, το μέτρο δεν θα αφορά μικρές παραβάσεις, αλλά κατ'επανάληψη παράλειψη έκδοσης αποδείξεων και φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, ενώ παράλληλα, σχεδιάζεται να μειωθεί το ποσό για το οποίο θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις παράλειψης απόδοσης ΦΠΑ, έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων και φορολογικών στοιχείων και απόκρυψη φορολογητέας ύλης στο εισόδημα.

Διαφωνίες υπουργείων
Αν και οι παραπάνω διατάξεις αναμένεται να ενσωματωθούν στο νέο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων, φαίνεται πως -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και Δικαιοσύνης, για το πρώτο σκέλος, δηλαδή, την ενεργοποίηση του Αυτόφωρου στις σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.
Νομικοί, αλλά και στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνουν τη διαφωνία τους με το μέτρο, καθώς όπως υποστηρίζουν είναι πιθανό να κριθεί αντισυνταγματικό διότι αντιβαίνει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ήδη η πρώτη γνωμοδότηση για το μέτρο της εκδίκασης σε ένα και μόνο βαθμό για φορολογικά αδικήματα έκρινε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των διαδίκων και ως αντιστάθμισμα προτείνεται οι κατηγορούμενοι να διατηρούν το δικαίωμα έφεσης, αλλά με την καταβολή του 50% του ποσού της οφειλής.

Αλλαγές και στην περαίωση
Αλλαγές συζητούνται και στο θέμα της περαίωσης, με πρώτη σκέψη να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων που θα μπορεί να καταβάλει ο ελεγχόμενος και να ενταχθούν στο μέτρο ακόμη και όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν αυτοπεραίωση τα προηγούμενα χρόνια, πιθανότατα όμως με ευνοϊκότερους όρους.
Από την πλευρά του ο επιχειρηματικός κόσμος, ζητά, μείωση του ποσού ανά δόση, αύξηση των δόσεων, μείωση της προκαταβολής, εξαίρεση όσων αυτοπεραιώθηκαν και συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλει να επιστρέψει το Δημόσιο, με τις προκαταβολές.

 http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου