'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΙΩΑΝΝΙΝΑ :ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΟ ΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ «τίποτα δεν πάει χαμένο» !!!

Στη λογική του «τίποτα δεν πάει χαμένο», το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι το πρώτο στην Ελλάδα και το τρίτο παγκοσμίως που έχει προχωρήσει στην ανακύκλωση, με γνώμονα τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων.

  Ανάλογα συστήματα λειτουργούν στα Πανεπιστήμια «Imperial» στη Μεγάλη Βρετανία και ...



«McGill» στον Καναδά.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τον Οκτώβριο του 2008 έχει προχωρήσει σ' ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης-κομποστοποίησης, μια έμπρακτη απάντηση σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων της πανεπιστημιούπολης. Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος του προγράμματος ανακύκλωσης είναι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Κατσίκης.




Ευαισθητοποίηση

«Η υλοποίηση του προγράμματος ορθολογικής διαχείρισης των παραγόμενων απορριμμάτων στην πανεπιστημιούπολη -εξήγησε- στηρίχτηκε στη λογική ότι το πανεπιστήμιο ως ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό ίδρυμα οφείλει να εφαρμόζει και να διαχέει τις αρχές της σωστής διαχείρισης του περιβάλλοντος».Κατ' αυτό τον τρόπο, εξηγεί, μπορεί να συμβάλλει στην οικολογική ευαισθητοποίηση μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας κυρίως των φοιτητών, στην απόκτηση «οικολογικής συνείδησης και ήθους» και σε διάδοση και εφαρμογή των αρχών της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Σε ειδικό χώρο ανακυκλώνονται χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί, μπαταρίες, υλικά, που «παράγονται» στους χώρους εργασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, στις φοιτητικές εστίες, στο φοιτητικό εστιατόριο, στα κυλικεία και σ' άλλους χώρους του πανεπιστημίου.Ειδικοί μεταλλικοί κάδοι ανακύκλωσης, 1.700 λίτρων ο καθένας, είναι τοποθετημένοι στις σχολές και στα κοινόχρηστα κτίρια της πανεπιστημιούπολης. 

Από το Νοέμβριο του 2009 ήδη συγκεντρώνονται ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές: υπολογιστές, εκτυπωτές, μηχανήματα προβολής, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.Η τελευταία παρέμβαση αφορά τη διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων, στο φοιτητικό εστιατόριο και στο εστιατόριο «Φηγός» του πανεπιστημίου. Τα προϊόντα αυτά δημιουργούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στο περιβάλλον, διότι αφ' ενός το επιβαρύνουν με οργανικά φορτία, δύσκολα βιο-διασπώμενα, αφ' ετέρου παράγουν διασταλάγματα και οσμές. 

Η λύση στη διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων δόθηκε με την εγκατάσταση συστήματος κομποστοποίησης (λιπασματοποίησης). Τα τροφικά υπολείμματα οδηγούνται σε βιο-αντιδραστήρα, όπου μετατρέπονται σε οργανικό βελτιωτικό του εδάφους. Το λίπασμα, που προκύπτει, χρησιμοποιείται σε αναπλάσεις χώρων, εντός και εκτός πανεπιστημιούπολης.

Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Γιώργο Πηλίδη, που είχε την ιδέα και την επιστημονική ευθύνη για την εγκατάσταση-λειτουργία του, θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στους φορείς του νομού Ιωαννίνων, για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας κομποστοποίησης.

Επόμενος στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι οι καινοτόμες και πρωτοποριακές ενέργειές του «περί μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων» να γίνουν παράδειγμα και για άλλους χώρους: πανεπιστήμια, σχολεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς αποτελούν μια συνειδητή πράξη οικολογικής ευαισθητοποίησης αλλά και δράσης.


http://trikalagr.blogspot.com/2010/10/blog-post_203.html#ixzz11yQmQz4Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου