'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αρχαιολογικό… «Κωσταλέξι» σε πανεπιστήμια και μουσεία!!!

Αμέτρητοι αρχαιολογικοί θησαυροί βρίσκονται επί δεκαετίες «κλειδωμένοι» σε υπόγεια πανεπιστημίων και αποθήκες μουσείων, αφού το υπουργείο Πολιτισμού ουδέποτε μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με το μεγάλο θέμα της αξιοποίησής τους. 

Μάλιστα, οι κατά καιρούς ιθύνοντες του υπουργείου φρόντισαν να «βαφτίσουν» τα εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα «πανεπιστημιακές συλλογές», για να μας πείθουν ότι με κάποιο τρόπο αξιοποιούνται.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων, το κρανίο που βρέθηκε στο Σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής και που παραμένει χρόνια ολόκληρα στο υπόγειο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Ο καθηγητής Άρης Πουλιανός, που ανακάλυψε το κρανίο και που βρίσκεται σε ατέλειωτες δικαστικές διαμάχες με το υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλει στο newsbomb.gr: «Πήγα στο Αριστοτέλειο πριν από 4 χρόνια που βγήκε πρωτόδικη απόφαση υπέρ μου στο να επιστρέψει ο Αρχάνθρωπος στα Πετράλωνα και αντιμετώπισα εκεί τους καθηγητές, που τόσο εχθρικά μας απωθούσαν: «παραβιάζετε το πανεπιστημιακό άσυλο», μας φώναζαν.

Έβριζαν χυδαία και μας έδιωχναν παρότι είχαμε υπέρ μας τη δικαστική απόφαση. Οι τραμπούκοι. Οι αγράμματοι καθηγητάδες. Το αφήνουν να καταστρέφεται και δεν ασχολείται κανείς. Οι αλήτες του πανεπιστημίου».
Έχετε πληροφορίες για την κατάσταση του κρανίου;

«Δεν είναι εκεί κανένας ανθρωπολόγος για να το περιποιηθεί. Το έχουν πριονίσει, έκοψαν κομμάτια μόνο και μόνο για να τα χρονολογήσουν, ενώ μπορούσαν να πάρουν οστά από τα διπλανά ζώα. Γιατί έπρεπε να κόψουν από το κεφάλι του; Τι να πει κανείς; Απογοήτευση σκέτη. Όμως, εγώ τον αγώνα θα τον συνεχίσω. Αν αυτά τα χρήματα τα είχα ξοδέψει για την έρευνα, θα είχα κατεβάσει βουνά!»

Από εκείνη την πρωτόδικη απόφαση, δεν υπάρχει καμία άλλη εξέλιξη όπως εξήγησε στο newsbomb.gr ο δικηγόρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, Δημήτρης Τρίπλης και πρόσθεσε: «Αυτό το θέμα κρατά 25 χρόνια και δεν έχει τελεσιδικίσει. Πιστεύω, όμως, ότι το κρανίο πρέπει να επιστρέψει στο φυσικό του χώρο. Εκεί υπάρχει μουσείο φυλαγμένο με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας».

Ο Ανδρέας Ντάρλας, προϊστάμενος της Εφορίας Παλαιο –Ανθρωπολογίας, Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, είπε στο newsbomb.gr: «Όλα αυτά τα χρόνια, τα πανεπιστήμια έχουν παρόμοια ευρήματα με διάφορους τρόπους, αφού δεν ελέγχονταν ακριβώς. 

Ανάλογα με των Πετραλώνων, είναι άλλα δυο κρανία που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Αθηνών, της ίδιας χρονολογικής αξίας. Π.χ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επειδή γίνονταν παλιά ανθρωπολογικές έρευνες, έχει ακόμα και αρχαιολογικά ευρήματα από τη δεκαετία του 1920, όταν δεν υπήρχε ακόμη νόμος για το τι γίνονται αυτά.

Έτσι, έχουν εμπλουτιστεί οι συλλογές των πανεπιστημίων και οι αποθήκες των μουσείων είναι γεμάτες. Απαιτείται μια μεγάλη πολιτική απόφαση για το τι θα γίνουν όλες αυτές οι αρχαιολογικές συλλογές. Εδώ, εγώ, σηκώνω τα χέρια…»


Ρεπορτάζ: Ράνια Καρατζαφέρη
http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου