ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ καιρικά φαινόμενα που βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι καταστροφικές συνέπειες στις σοδειές βασικών αγροτικών προϊόντων έχουν οδηγήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στο χείλος του γκρεμού.
Με τις τιμές των σιτηρών και του ρυζιού να αυξάνονται, οι κοινωνικές συγκρούσεις και η γιγάντωση του πληθυσμού που πλήττεται σήμερα από την έλλειψη τροφής είναι η εικόνα που επιφυλάσσει το μέλλον, όσο τα απαραίτητα μέτρα για την εξισορρόπηση του κλίματος δεν λαμβάνονται.
Αύξηση
Η ένταση με την οποία εκδηλώνονται τα φυσικά φαινόμενα είναι μια γεύση για όσα θα επακολουθήσουν τα επόμενα 50 χρόνια, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η αύξηση στις τιμές των προϊόντων θα είναι αναπόφευκτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Πολιτικής Τροφίμων.
Θεωρείται πολύ πιθανόν οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής μέσα σε λίγα χρόνια να αυξηθούν έως και κατά 130%, γεγονός που θα προκαλέσει παγκόσμιες αναταραχές και συγκρούσεις, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμη κι αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2050, οι συνέπειες στη γεωργία, ειδικά στις καλλιέργειες σιτηρών, θα είναι ολέθριες.
«Οι φετινές πυρκαγιές και η ξηρασία στην Ρωσία από τη μία και οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν από την άλλη μας δείχνουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το 2008 όσο και το 2010, χρονιές που σημαδεύτηκαν από μεγάλες φυσικές καταστροφές, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν μεγάλη άνοδο», τονίζει ο Τζέραρντ Νέλσον, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι αναπτυσσόμενες χώρες και ειδικά η υποσαχάρια Αφρική, όπου, σύμφωνα με τα χειρότερα σενάρια, η τιμή του αραβόσιτου μπορεί να αυξηθεί κατά 130%. Το ίδιο θα συμβεί και για δύο ακόμη βασικά τρόφιμα, το ρύζι και το σιτάρι. Οι προβλέψεις για τις τιμές στο ρύζι μιλούν για αύξηση κατά 78%, ενώ για το σιτάρι η αύξηση θα αγγίξει το 67%.
«Οι φτωχές σοδειές έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους όχι μόνο στην Αφρική αλλά και στην Αμερική. Οι παρατεταμένες περίοδοι ζέστης και ξηρασίας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή καλαμποκιού στις μεσοδυτικές περιοχές τις ηπείρου», επισημαίνει ο Νέλσον.
Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι αυξήσεις των τιμών το διάστημα 2007-2008 οδήγησαν σε κοινωνικές εξεγέρσεις σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός του πληθυσμού που υποφέρει από την έλλειψη τροφής αυξήθηκε κατά 150 εκατομμύρια. Αν και από το 2008 ορισμένες τιμές προϊόντων μειώθηκαν, το 50% και πλέον των τροφίμων συνεχώς ακριβαίνει.
Καταστροφικές οι συνέπειες
Στο σκηνικό έχει ήδη μπει και η Βολιβία, όπου η μεγάλη περίοδος ξηρασίας, το κρύο και οι πλημμύρες έχουν αυξήσει την τιμή των προϊόντων. «Η χώρα βρίσκεται στο όριο της κρίσης και η κατάσταση που επικρατεί οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο συντονιστής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, Αϊνστάιν Τεχάντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού το 1/5 των εδαφών της χώρας υποφέρει από την κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα έντονα ζει τις επιπτώσεις η περιοχή των Ανδεων, που έχει πληγεί από την ξηρασία. Περισσότερα από 16.000 μοσχάρια και περίπου 24.000 εκτάρια με καλλιέργειες όπως σιτάρι, φασόλια και καλαμπόκι έχουν καταστραφεί από τις έντονες καιρικές συνθήκες.
«Η Βολιβία έχει χτυπηθεί από όλα τα καιρικά φαινόμενα, εκτός από τυφώνα. Οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται και σε λίγο οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος θα είναι εμφανείς και στα οικοσυστήματα - όχι μόνο στα τρόφιμα. Τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους», εξηγεί ο Τεχάντα. Ενδεικτικά, η ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη χώρα έπεσε κατά 0,5% το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, λόγω του έντονου ψύχους και της ξηρασίας.
Εκτόξευση τιμών και στην Αυστραλία
ΤΟ ΚΟΥΙΝΣΛΑΝΤ της Αυστραλίας, που έζησε τις καταστροφικότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών, αποτελεί -σύμφωνα με τους ειδικούς- ένα παράδειγμα για ό,τι θα επακολουθήσει στο μέλλον. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι τιμές στα φρούτα και λαχανικά της χώρας μπορούν να αυξηθούν μέχρι και 30%, λόγω της εκτεταμένης καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες.
Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες όχι μόνο κατέστρεψαν τη σοδειά μιας περιοχής απ’ όπου προέρχεται το 28% της συνολικής παραγωγής λαχανικών και φρούτων της χώρας, αλλά διέλυσαν και το οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα τα αγαθά να μην μπορούν να φτάσουν στις αγορές. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η χονδρική τιμή του μπρόκολου, η οποία τις τελευταίες μέρες εκτοξεύτηκε από 4,60 ευρώ σε 7,70 ευρώ το κιλό.
«Το 2006 ο κυκλώνας Λάρι έπληξε μια πολύ μικρότερη έκταση και προκάλεσε αύξηση στην τιμή της μπανάνας. Μόνο αυτή η αλλαγή στην τιμή οδήγησε στην αύξηση του συνολικού ποσοστού του πληθωρισμού. Εκείνη την περίοδο σταματήσαμε όλοι να αγοράζουμε μπανάνες, όμως τώρα οι ανατιμήσεις αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των οπωροκηπευτικών», σημειώνει εκπρόσωπος αυστραλιανής τράπεζας.
Πηγή: real.gr
http://trelogaidouri.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου