'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Οι 2 στους 10 τζογαδόρους έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας...!!

Παγκόσμια μέρα κατά της αυτοκτονίας σήμερα και όσοι είχαν κάποιο δικό τους άνθρωπο που αποφάσισε σε μια στιγμή τρέλας να επιβάλει την θανατική ποινή στον εαυτό του ξέρουν ότι η πληγή δεν κλείνει.

Κάποιοι το αντιμετωπίζουν βουβά και άλλοι προσπαθούν να το ξεπεράσουν παλεύοντας για να μην υπάρξουν άλλοι για τις ίδιες αιτίες. Επιλεγώ το δεύτερο αλλά επειδή δεν μπορώ να τα γράψω καλυτέρα επιτρέψτε μου να θυμίσω ένα άρθρο που είχε γραφτεί πριν χρόνια, πριν να φτάσουμε στην τρέλα του να συζητάμε για παραπάνω θανατικές ποινές με κρατική ενίσχυση.
Από άρθρο της Μυρσίνης ΚωστόπουλουΤο «τζογάρω άρα υπάρχω» μοιάζει να αποκτά μια...

ιδιαίτερη για ορισμένους σημασία. Μια αυτόματη και σχεδόν ψυχαναγκαστική συνειρμική σύνδεση εγκαθίσταται ανάμεσα στο κυνήγι μίας αίσθησης ευφορίας και στον τζόγο.
Το άτομο που είναι εθισμένο στον τζόγο συχνά δανείζεται από φίλους και γνωστούς, μπορεί ακόμη και να κλέψει ή να οδηγηθεί σε παράνομες πράξεις προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον τζόγο του. Οι δύσκολες οικονομικές περίοδοι είναι συχνές - το ίδιο και η απελπισία του για την επόμενη ημέρα, αλλά και ο φόβος του απέναντι στην ιδέα και μόνο ότι πρέπει τερματίσει τον εθισμό του προκειμένου να επιλύσει τις οικονομικές του δυσκολίες και όχι το αντίθετο.

Στο κυνήγι της ευφορίας που εισπράττει μέσα από τον τζόγο, στην αίσθηση ρίσκου, στην πιθανότητα να βγάλει χρήματα και να σταθεί τυχερός, στο «κάτι παραπάνω» στηρίζεται η ίδια η ύπαρξη του εθισμένου στον τζόγο ατόμου. Αυτή η ευφορία μέσα από το ρίσκο μεταμορφώνεται σε λόγο ύπαρξης.
Η ειρωνεία βέβαια καραδοκεί. Όσο πιο πολύ τζογάρεις τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα δεν είναι αρκετό. Το ''neverenough'' μοιάζει να στοιχειώνει τον ψυχισμό και εν τέλει να παγιδεύει το εθισμένο άτομο στα βασανιστικά δεσμά ενός επαναλαμβανόμενου φαύλου κύκλου. Όσο πιο πολύ παίζεις τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει και άλλο να παίξεις, κι άλλο να ρισκάρεις. Γιατί το άδειο «μέσα» δεν γεμίζει με τίποτα «φτιαχτό».

Οι συνέπειες του παθολογικού τζόγου είναι πολλές. Όπως ο τοξικομανής, έτσι και ο τζογαδόρος ζει με τις παρενέργειες ενός εθισμού, βυθίζεται στα πλοκάμια μίας περιθωριοποιημένης ζωής. Μίας ζωής που στοιχειώνεται από τον εθισμό του. Δυσφορία, σύγχυση, ντροπή, κατάχρηση αλκοόλ, ατέλειωτοι δανεισμοί χρημάτων τον εγκλωβίζουν σε ένα αδιέξοδο που και πάλι μόνο μέσα από τον τζόγο θα επιδιώξει να αμβλύνει.

Θλίβεται και δυστυχεί, εγκαταλείπεται από τους συντρόφους και από την εργασία του. Η υπέρταση, το έλκος, οι ημικρανίες τον απειλούν. Το 20% των ατόμων που έχουν εθισμό στον τζόγο αναφέρεται ότι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Και η λύση; Όταν η εξάρτηση, η δυσφορία και το ανικανοποίητο ξεπεράσουν το ανεκτό όριο, η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση είναι αναγκαία. Η προσπάθεια επαφής του ατόμου με τα αίτια της συμπεριφοράς του, μπορεί να λειτουργήσει αποφασιστικά, ιδίως στις σοβαρές περιπτώσεις όπου ο εθισμός του και οι παρενέργειές του παρεμβαίνουν με την συνολική λειτουργικότητα του ατόμου.

Πρόσφατη κλινική μελέτη στον Καναδά σε δείγμα ασθενών εθισμένους στον τζόγο, φανερώνει ότι ο συνδυασμός μιας ομάδας αντικαταθλιπτικών φαρμάκων γνωστών ως ειδικών αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτονίνης σε συνδυασμό με έναν κύκλο συνεδριών γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εθισμού από τον τζόγο. Άλλοι πάλι ερευνητές είναι πολλοί πιο απαισιόδοξοι θεωρώντας ότι ένας καλά εγκατεστημένος τζογαδόρικος τρόπος ζωής είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεραπευτεί.


Γράφει ο Μικρός Ήρωας.
ΠΗΓΗ:    http://epirus-ellas.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου