'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Βρέθηκαν τα κλεμμένα Βημόθυρα της Παναγίας της Ποδήθου!!

Ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικός θησαυρός φαίνεται ότι επιστρέφει στα χερια της Εκκλησίας! 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα Βημόθυρα της Εκκλησίας Παναγίας Ποδήθου στη Γαλάτα που είχαν κλαπεί το 2003. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, άνδρας ελληνικής καταγωγής επικοινώνησε πρόσφατα με τη Μητρόπολη, ισχυριζόμενος ότι κάποιος Τ/Κ αρχαιοκάπηλος κατείχε τα βημόθυρα του 18ου αιώνα και ζητούσε 100.000 ευρώ για να τα επιστρέψει στην Εκκλησία! 

Έστειλε μάλιστα στη Μητρόπολη cd με φωτογραφίες των κλοπιμαίων, για να τους βεβαιώσει ότι επρόκειτο όντως για τα βημόθυρα της Παναγίας Ποδήθου. 

Η Μητρόπολη ενημέρωσε την αστυνομία για το περιστατικό και έτσι εντοπίστηκε ο τηλεφωνικός θάλαμος από τον οποίο ο άγνωστος άνδρας πραγματοποιούσε τα τηλεφωνήματά του προς τη Μητρόπολη. Οι αστυνομικοί τον έθεσαν υπό εντατική παρακολούθηση και στο επόμενο τηλεφώνημά του προς τη Μητρόπολη, συνελήφθη. 

Η Αστυνομία έχει πλεόν στην κατοχή της τα Βημόθυρα, τα οποία θα εξετάσει και από κοντά αύριο ο Μητροπολίτης Νεόφυτος, για να εξακριβώσει ότι πρόκειται όντως για τα κλαπέντα. 

Η Παναγία Ποδήθου στη Γαλάτα είναι ένα από τα 10 βυζαντινά μνημεία της Κύπρου που συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νεόφυτο, η Εκκλησία κρατά πλήρες φωτογραφικό αρχείο με όλους τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς της, ούτως ώστε να είναι σε θέση, σε παρόμοιες περιπτώσεις, να αποδεικνύει την κυριότητα των ιερών και των πολύτιμών μας. 

Επιβεβαιώνει η Αστυνομία
 
Η Αστυνομία, λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα, προχώρησε στη σύλληψη ενός 66χρονου σε σχέση με τη διάρρηξη εκκλησίας και κλοπής που διαπράχθηκε πριν από περίπου επτά χρόνια. 

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, μεταξύ 19 και 21 Ιανουαρίου 2003, άγνωστος ή άγνωστοι διέρρηξαν την εκκλησία της Παναγίας της Ποδίθου στη Γαλάτα, η οποία βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO, και έκλεψαν τα δύο βημόθυρα που οδηγούν στο ιερό του ναού. 

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι τα δύο βημόθυρα είναι του 18ου αιώνα με μεγάλη αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία.
Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία οδηγήθηκε στον εντοπισμό των δύο βημοθύρων και στη σύλληψη του 66χρονου ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, και ότι η επιχείρηση εξελισσόταν κατά τον τελευταίο μήνα. 

Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι φαίνεται πως ο ύποπτος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπραγματευόταν την πώληση των δύο βημοθύρων σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με άτομο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής στη Γαλάτα. 

Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία και μετά από εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος πρόσβασης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, προέκυψε ότι τα τηλεφωνήματα διενεργούνταν από τηλεφωνικούς θαλάμους στη Λεμεσό. 

Οι εν λόγω τηλεφωνικοί θάλαμοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση και χθες, γύρω στις 1.25μ.μ., εντοπίστηκε ο 66χρονος να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με το μέλος της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου. 

Ο 66χρονος συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.
Ακολούθησε έρευνα στην οικία, το όχημα και υποστατικά που διατηρεί ο 66χρονος, όπου εντοπίστηκαν δύο βημόθυρα, τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι τα κλοπιμαία. 

Το ΤΑΕ Μόρφου διερευνά την υπόθεση 

Σήμερα ο 66χρονος θα οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτησή του.
Οι ισχυρισμοί του υπόπτου σε σχέση με την κατοχή των βημοθύρων διερευνώνται. 

Ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε ότι απομένει τυπικά να αναγνωριστούν από αρχαιολόγο τα βημόθυρα, τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι αυτά που κλάπηκαν από την εκκλησία. 

http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου