'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα τιμολόγια ΔΕH: Συμφέρει να είσαι ..πλούσιος και σπάταλος !!!

Φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τους πλούσιους, τους σπάταλους και τους επιχειρηματίες, και ακριβότερο από 20% μέχρι 50% για εκατομμύρια νοικοκυριά μικρών-μεσαίων εισοδημάτων και αγροτών, «φέρνει» η...κυβέρνηση αμέσως μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

 
Ο προϋπολογισμός εκατομμυρίων νοικοκυριών θα τιναχθεί στον αέρα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος Η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στα χέρια της την οριστική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με βάση την οποία θα αποφασιστούν οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος που, ως επί το πλείστον, θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μέσα στην επόμενη τριετία (2011-2013).
Η υπουργός θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά την «καυτή πατάτα» των μεγαλύτερων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος που έχουν γίνει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γνωρίζοντας πως, μαζί με την απόφαση για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, η κυβέρνηση θα «τινάξει στον αέρα» τον προϋπολογισμό εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών.

Παράλογος «εξορθολογισμός»

Οι εναλλακτικές επιλογές είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από τις κοινοτικές Αρχές και την τρόικα να «εξορθολογίσει» μέχρι το τέλος του χρόνου τον τρόπο τιμολόγησης του ρεύματος, ώστε να «αντανακλάται το πραγματικό κόστος», αυξάνοντας κατακόρυφα τα ζημιογόνα τιμολόγια (οικιακά, αγροτικά κ.ά.) και μειώνοντας εκείνα με υψηλά περιθώρια κέρδους (εμπορικά, υψηλές καταναλώσεις), τα οποία στην ουσία επί χρόνια επιδοτούσαν τα πρώτα.
Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περάσει τις αυξήσεις «σπαστά» μέσα στην τριετία, ξεκινώντας το 2011 με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τους καταναλωτές, ενώ μελετάται και η λύση της αύξησης του κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τους μεγάλους καταναλωτές, οι οποίοι και ευνοούνται από τις αλλαγές, ώστε να περιοριστεί ο κοινωνικός αντίκτυπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση της ΡΑΕ -που ελάχιστα διαφοροποιείται από την αντίστοιχη πρόταση της ΔΕΗ (ζητούσε 74,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα πάρει 70 ευρώ)- θα προτείνονται:

- Αυξήσεις της τάξης του 48-50% στα τιμολόγια των πολύ χαμηλών καταναλώσεων (μέχρι 800 Kwh). Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν τα «φτωχά» νοικοκυριά και οι μικρές κατοικίες που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος, αλλά και οι εξοχικές κατοικίες, που χρησιμοποιούνται λίγες φορές τον χρόνο και εμφανίζουν επίσης χαμηλή κατανάλωση.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαλύνει τις επιπτώσεις σε χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά και στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, με την εφαρμογή του «κοινωνικού τιμολογίου», που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Το «κοινωνικό τιμολόγιο»

Στο «κοινωνικό τιμολόγιο» που προβλέπει τιμές χαμηλότερες κατά 10-20% από το εκάστοτε τιμολόγιο, θα υπαχθούν καταναλωτές με εισόδημα κάτω από το κάθε φορά αφορολόγητο όριο (σήμερα, υπολογίζονται σε 2,8 εκατ. φορολογούμενους), μακροχρόνια άνεργοι, γονείς με τρία παιδιά και άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε πρώτη κατοικία. Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας, ακόμη και με την έκπτωση, θα υποστούν τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, δεδομένου ότι οι προτεινόμενες αυξήσεις φτάνουν το 50%.

- Μεγάλες αυξήσεις 20% στην κλίμακα κατανάλωσης μεταξύ 801-1.600 kwh ανά τετράμηνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα, που θα δουν τους λογαριασμούς τους να «φουσκώνουν» σημαντικά. Κοντά στο 10% αναμένεται να διαμορφωθεί η αύξηση για την αμέσως επόμενη κατηγορία, μεταξύ 1.601-2.000 kwh, στην οποία επίσης εμπίπτει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Την ανιούσα θα πάρουν και τα αγροτικά τιμολόγια, καθώς προβλέπεται συνολική αύξηση άνω του 20%.

- Αντίθετα, μειώσεις 6-11% προβλέπονται στην τριετία για τους πιο ενεργοβόρους καταναλωτές (έως 4.400 κιλοβατώρες), ενώ ακόμα υψηλότερες θα είναι οι μειώσεις για τους σπάταλους, που καίνε πάνω από 4.400 κιλοβατώρες και θα απολαύσουν μειώσεις πάνω από 15% στους λογαριασμούς τους.enet.


http://greece-salonika.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου