Δικαστικά κυκλώματα και από κοινοτικές επιδοτήσεις ως ύποπτες συναλλαγές σε δημόσιους διαγωνισμούς». Από την άλλη πλευρά, στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη δημιουργία ενός τέτοιου διευρυμένου αστυνομικού ελεγκτικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με το “Βήμα” η απόφαση αυτή για αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είχε ληφθεί από τους πρώτους μήνες της θητείας του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ύστερα από συνεννόηση του με το Μέγαρο Μαξίμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ζητήθηκε από τους επιτελείς του υπουργείου να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο ώστε οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. να μετατραπούν σε κύριους ελεγκτές του δημόσιου τομέα με ενδιαφέρον σε ύποπτες ενέργειες πολιτικών, δικαστών και άλλων που δεν καλύπτονται ουσιαστικά από κανέναν ενιαίο φορέα ελέγχου.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δημιουργήθηκε στα τέλη του 1999 με απόφαση πάλι τότε του κ. Χρυσοχοΐδη. Κύριος στόχος της υπηρεσίας ήταν να χτυπηθούν τα κυκλώματα επίορκων αστυνομικών.
Σήμερα λειτουργούν δύο κλιμάκια της υπηρεσίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετούν συνολικά 155 αστυνομικοί. Κάθε χρόνο οι «αδιάφθοροι» ασχολούνται με 300-400 υποθέσεις δράσης ύποπτων αστυνομικών. Από το 2003 στην υπηρεσία δόθηκε νομικά η δυνατότητα ελέγχου δημοσίων υπαλλήλων (εφοριακών, τελωνειακών υπαλλήλων, υπαλλήλων πολεοδομικών υπηρεσιών κ.ά.) μόνο για τρία αδικήματα: για ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και για εκβίαση.
Αυτός ο περιορισμός στο εύρος των ελεγχομένων και στον αριθμό των αδικημάτων είχε οδηγήσει την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να ασχολείται ετησίως τα τελευταία χρόνια με 60-90 υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα- αριθμός που θεωρείται «σταγόνα στον ωκεανό». Επιπλέον μικρός αριθμός αυτών των ερευνών κατέληγε στην άσκηση ποινικών διώξεων.
Με το νέο πολυνομοσχέδιο αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των αδικημάτων που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας. Ετσι λοιπόν μπορεί να ελέγχονται τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της απιστίας, της πλαστογραφίας, της νόθευσης εγγράφων, της αθέμιτης συμμετοχής σε διαγωνισμούς, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της δωροδοκίας δικαστή, ενόρκων και μελών δικαστηρίων για επίλυση διαφορών και άλλων. Ειδική αναφορά υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο για τις δυνατότητες ελέγχου σε «μέλη δημοσίων συνελεύσεων» περιλαμβάνοντας σε αυτές τη Βουλή, τα δημοτικά συμβούλια κτλ.
Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπεται ακόμη ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου «των υπαλλήλων όλων των ξένων οργανισμών (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΗΕ, ΟΑΣΑ κτλ.) που έχουν γραφεία στη χώρα μας», με κύριο στόχο βέβαια να ελέγχονται οι αρωγοί κυκλωμάτων παράνομων επιδοτήσεων κτλ. Τέλος, στο συγκεκριμένο νομοθέτημα επισημαίνεται ότι θα μπορεί να γίνεται άρση απορρήτου συνομιλιών για όλες τις προαναφερθείσες έρευνες, όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις δράσης επίορκων αστυνομικών.
Πηγή:http://www.lamiareport.gr
http://kontiloforos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου