'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ελάχιστα στεγαστικά δάνεια πλέον από τις τράπεζες...

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον Ιούλιο, είχαν δοθεί πάνω -κάτω 10.000 στεγαστικά, συνολικού ύψους 1,2 με 1,5δισ ευρώ.
Και όμως, μέχρι το καλοκαίρι του 2008, οι τράπεζες χορηγούσαν κάθε μήνα στεγαστικά δάνεια ύψους 1δισ ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 12δισ ευρώ μόνο για στεγαστικά το χρόνο.

Τώρα είναι ζήτημα αν όλη τη χρονιά θα καταφέρουν να χορηγήσουν 20.000 νέα στεγαστικά και οι εκταμιεύσεις να «πιάσουν» τα 2,5 με 3δισ ευρώ.

Σήμερα μπορεί τα στεγαστικά δάνεια να έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να δανειοδοτηθούν. Και αυτό επειδή οι τράπεζες εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης.

Και ενώ οι καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι οι τράπεζες δεν τους δανείζουν, οι τράπεζεςαπό την πλευρά τους υπογραμμίζουν ότι η ζήτηση για δάνεια έχει πέσει στα τάρταρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες το πρώτο εξάμηνο 2010, στο σύνολο της αγοράς είχαν εκταμιευτεί λιγότερα από 10.000 στεγαστικά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι «κόβονται» οι 7 στις 10 αιτήσεις για στεγαστικά, με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να έχει υποχωρήσει στο 1,9%, όταν πριν από 3 χρόνια τα στεγαστικά «έτρεχαν» με ρυθμό 20%.

Σήμερα οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει αυστηρές προϋποθέσεις για να δανείσουν κάποιον. Συγκεκριμένα στα στεγαστικά χρηματοδοτούν το 70% με 75% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ προ κρίσης χρηματοδοτούσαν το 100% της εμπορικής αξίας και ακόμα παραπάνω.

Έτσι όποιος θέλει τώρα να αγοράσει ένα σπίτι αξίας πχ 200.000 ευρώ θα πρέπει να έχει στην «τσέπη» τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Παράλληλα οι τράπεζες δεν παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από τον κανόνα ότι η μηνιαία δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% του καθαρού εισοδήματος του δανειολήπτη.

Και πολύ συχνά ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις με την προσημείωση άλλων περιουσιακών στοιχείων (π.χ. οικόπεδα, κτήματα, κλπ), ώστε να είναι καλυμμένες αν ο πελάτης αντιμετωπίσει προβλήματα στην αποπληρωμή του δανείου του και προσφύγει στον νέο νόμο για την προστασία των δανειοληπτών.

Νοικοκυριά σε απόγνωση

Τα 2 στα 10 δανεισμένα νοικοκυριά να καθυστερούν να πληρώσουν -από 30 μέχρι 90 μέρες- στα στεγαστικά, τα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες.

Το σύνολο των δανεισμένων νοικοκυριών ανέρχεται στα 2,4 εκατομμύρια και 520.000 νοικοκυριά έχουν ήδη βγει ήδη στο «κόκκινο», αφού σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκύπτει ότι:

-          240.000 νοικοκυριά καθυστερούν την πληρωμή σε δάνεια και κάρτες για 30 μέρες

-          240.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν για διάστημα μέχρι 3 μήνες

-          40.000 νοικοκυριά έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών.


Ταυτόχρονα οι νέες εκταμιεύσεις από την αρχή του χρόνου είναι καθηλωμένες και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει στο 2%. Μάλιστα ο ρυθμός χρηματοδότησης των νοικοκυριών είναι μόλις 1,1% (στο 1,9% για τα στεγαστικά και στο -0,7% για τα καταναλωτικά δάνεια και κάρτες).

Η υποχώρηση αυτή στα υπόλοιπα δανεισμού αποτυπώνει το πόσο δυσχερής έχει γίνει η χρηματοδότηση για τα νοικοκυριά καθώς οι τράπεζες εγκρίνουν με φειδώ νέα δάνεια και αφού περάσουν από μικροσκόπιο τα οικονομικά του υποψήφιου δανειολήπτη.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Ιούλιο 2010 τα ποσά που κατέβαλαν οι δανειολήπτες για την πληρωμή των δόσεων τους ήταν περισσότερα από τα ποσά που εκταμιεύθηκαν για νέα δάνεια.

Συγκεκριμένα τα υπόλοιπα των στεγαστικών μειώθηκαν στα 81,246δισ ευρώ από 81,355δισ ευρώ τον Ιούνιο 2010.

Αρνητική ήταν η ροή χρηματοδότησης και για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες καθώς τα υπόλοιπα υποχώρησαν στα 35,936δισ ευρώ από 36,255δισ ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά τα νοικοκυριά οφείλουν στις τράπεζες το ποσό των 119,42δισ ευρώ (119,849δισ ευρώ τον Ιούνιο).

Τα συνολικά υπόλοιπα δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποχώρησαν τον Ιούλιο στα 261,085δισ από 162,35δισ ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να υποχωρεί στο 2% (από 4,2% τον Δεκέμβριο 2009).

Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκαν στα 127,82δισ (από 128,7δισ ευρώ τον Ιούνιο) με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 2,8%. τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 13,84δισ ευρώ και «έτρεξαν» με ρυθμό 2,7%.



Πηγή "imerisia.gr"
http://www.pame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου