'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Κίνηση ματ από την Εθνική !!!

Με μία κίνηση που θα προκαλέσει ραγδαίες ανακατατάξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα προχωρά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για να αντλήσει ρευστό από τις αγορές και να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο 350 εκ. ευρώ που άντλησε από το Σχέδιο Διάσωσης.

Σε αύξηση κεφαλαίου - μαμούθ ύψους 2,8 δισ. ευρώ και παράλληλα πώληση του μεριδίου της στην τουρκική τράπεζα Finansbank προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να διευρύνει την κεφαλαική της επάρκεια και να προχωρήσει σε άντληση χρηματοδότησης με ευνοϊκους όρους.

Παράλληλα η ΕΤΕ, σκοπεύει με τα κεφάλαια που θα αντλήσει, να αποπληρώσει στο Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές που είχαν εκδοθεί στα πλαίσια του προγράμματος για τη στήριξη των τραπεζών - κίνηση που τη φέρνει αυτόματα στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ανοίγει το δρόμο για άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Από τα κεφάλαια αυτά, περίπου το 1,8 δισ. ευρώ θα αντληθεί από τις αγορές, μέσω της  έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ενώ η Εθνική τράπεζα εκτιμάται ότι θα αντλήσει 1 δισ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικού πακέτου περίπου 20% της Finansbank.

Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει με τρεις βασικές κινήσεις:

Την έκδοση ομολόγων και κοινών μετοχών, ύψους -για τα μεν ομόλογα 1,184 εκ. ευρώ και για τις μετοχές 631 εκ. ευρώ- και παράλληλα την πώληση μειοψηφικού πακέτου της τουρκικής τράπεζας.

Το σχέδιο είναι η Εθνική να διατηρήσει ποσοστό όχι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή να διατηρήσει τον έλεγχο της τουρκικής τράπεζας από την οποία εξασλφαλίζει ισχυρή κερδοφορία.
Η Εθνική Τράπεζα με την κίνηση αυτή, θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο στο τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε όλα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, να πιεστούν να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ή συγχωνεύσεις και συνεργασίες που θα εξυγιάνουν στο σύνολό τους το ελληνικό τραπεζικό τοπίο.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσής της, η ΕΤΕ εκτιμάται, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι θα αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, με τα οποία ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) θα ενισχυθεί περίπου κατά 380 μονάδες βάσης.

Έτσι πλέον θεωρείται αναπόφευκτο, ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες θα ακολυθήσουν την παραίνεση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και της Ε.Ε. που επισημαίνουν τον κίνδυνο κορεσμού, από την καθυστέρηση εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Για την κίνηση της ΕΤΕ η πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλης Ράπανος δήλωσε:
"Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης που ανακοινώθηκε σήμερα είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την ΕΤΕ και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας"

Η ΕΤΕ σκοπεύει με την κίνηση αυτή να δημιουργήσει ένα πρόσθετο, σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας μεσοπρόθεσμα.

Και παράλληλα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να της επιτρέψει να αποπληρώσει στο ελληνικό δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές ύψους 350 εκ ευρώ που είχαν εκδοθεί στα πλαίσια της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος.

Ικανοποίηση από Παπακωνσταντίνου

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τις ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ενθαρρύνει τις ελληνικές τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να ενισχύσουν τη θέση τους στο διεθνές περιβάλλον και με τον τρόπο αυτό να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία.


Η σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη που δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα".

ΠΗΓΗ:    http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου