'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τρόικα και κυβέρνηση ήρθαν σε τελική συμφωνία..!!

Επιτεύχθηκε, τελικά, συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο. 

Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρέθηκε η άμεση προώθηση των αλλαγών στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα δεν συμφωνεί με τις μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο, ενώ διαφωνεί και με τις θέσεις της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, διευκρίνισε νωρίτερα πως «το θέμα των εργασιακών έχει ήδη συμφωνηθεί στο Μνημόνιο».

«Τώρα διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής και δεν τίθεται ζήτημα να διαπραγματευόμαστε από την αρχή τις εργασιακές σχέσεις», είπε ο κ. Πεταλωτής.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως «Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν, οι επιχειρησιακές, όμως, γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο τρόπο». 


Εξαιτίας της συνέχισης των πολύωρων διαπραγματεύσεων αναβλήθηκε για αύριο η συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι «δεν σκάλωσαν» οι μεταξύ τους συνομιλίες.

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κ. Κάρολο Παπούλια, σημείωσε ότι στις συνομιλίες υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα, τα οποία χρειάζονται διαπραγμάτευση, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα..

«Κάθε φορά προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας ότι τη «διάσωση» του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε, νομίζω, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας, βεβαίως, ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης διακυβεύεται και η επόμενη δόση του δανείου», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, είπε ότι αυτή «έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, πώς θα προχωρήσουμε με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αυτά που είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».
Ως προς τον προϋπολογισμό του 2011, ο υπουργός τον χαρακτήρισε ως μονόδρομο, υποστηρίζοντας ότι «αν θέλουμε να ξαναβρούμε την αξιοπιστία στις ξένες αγορές και βέβαια, να ξεκινήσει πάλι από το 2012 η ανάπτυξη στη χώρα μας», η οποία «θα δημιουργήσει δουλειές και βεβαίως, επενδύσεις».
Παραδέχθηκε πάντως ότι το 2010 χρειάστηκε να ληφθούν «εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, όπως η περικοπή των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα», διευκρίνισε όμως ότι «δεν σκοπεύουμε να επαναλάβουμε αυτά τα μέτρα το 2011».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «το 2010 ήταν μία κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, που ήταν η χρεοκοπία. Καταφέραμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα, που ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».\

Η τελική έγκριση
Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων θα συνομολογηθεί σήμερα σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τους εκπροσώπους της τρόικας, κατά την οποία θα διευκρινιστούν κάποιας τεχνικής φύσης θέματα και θα επισημοποιηθεί η κοινή θέληση των δύο πλευρών για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και των μεταρρυθμίσεων.

Είναι σαφές ότι από τη μεριά της κυβέρνησης προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους – παρά  τη σαφέστατη διάσταση απόψεων- καθώς όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη επιτυχημένης εφαρμογής του φιλόδοξου προϋπολογισμού του 2011 και στη λήψη άμεσων μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας.


Η έκθεση


Η έκθεση προόδου της τρόικας θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ. μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου οι διεθνείς οργανισμοί να αποφασίσουν την εκταμίευση της γ' δόσης του δανείου που ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα εισηγείται την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο θα αναφέρεται στις δημοσιονομικές αποκλίσεις και στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.


Οι Ντερούζ (Κομισιόν), Τόμσεν (Δ.Ν.Τ.) και Μαζούχ (Ε.Κ.Τ.) προειδοποίησαν ήδη την κυβέρνηση πως τυχόν αποκλίσεις στο κλείσιμο του εφετινού προϋπολογισμού και νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών πολιτικών, κατά την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου, ενδεχομένως να αποτελέσουν «ανυπέρβλητο εμπόδιο» στην εκταμίευση της δ' δόσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο.


zougla.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου