'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

«Χρυσώνουν» το χάπι στα εργασιακά

Τον γόρδιο δεσμό του τρόπου εφαρμογής των όσων είχαν υπογραφεί πριν από μερικούς μήνες στο αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου φαίνεται ότι κατάφεραν να λύσουν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι εκπρόσωποι της Τρόικας και η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Το πρόβλημα ήταν διπλό: από τη μία οι μετατάξεις για τις ΔΕΚΟ και από την άλλη το πώς θα προχωρήσει το θέμα με τις επιχειρησιακές και τις κλαδικές συμβάσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις και θα εντάσσονται στον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» από το Δημόσιο.


Όσο και για το φλέγον ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της υπερίσχυσης τους έναντι των κλαδικών, από το υπουργείο Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υπάρχει μόνο με την κατά περίπτωση συναίνεση των εργαζομένων.


Η τρόικα ζητεί επίσης να επιταχυνθούν οι κινήσεις και όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως και στο άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των «κλειστών επαγγελμάτων».


Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση έχει τεθεί, παράλληλα, το ζήτημα να υλοποιηθούν νωρίτερα ορισμένες αλλαγές, οι οποίες, με βάση τις αρχικές δεσμεύσεις του μνημονίου, θα υλοποιούνταν από το β΄ εξάμηνο του επομένου έτους.


Όλα μένουν πλέον να διατυπωθούν στην αναβληθείσα συνέντευξη τύπου της τριανδρίας Ντερούζ (Κομισιόν), Τόμσεν (Δ.Ν.Τ.) και Μαζούχ (Ε.Κ.Τ.) που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα εισηγείται την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο θα αναφέρεται στις δημοσιονομικές αποκλίσεις και στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης

Όλη τη Δευτέρα, πάντως, η κυβέρνηση τόσο δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, όσο και δια του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προσπαθούσε από τη μία να πείσει ότι αυτή θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου και από την άλλη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.


«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» ήταν η απάντηση του κ. Πεταλωτή σε ερώτηση για το αν θα υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αφήσουμε επιχειρήσεις να κλείσουν εφαρμόζοντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας «σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο τρόπο».


Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου υποχρεώθηκε να εξηγήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «γιατί σκάλωσε η διαπραγμάτευση» τονίζοντας ότι «δεν σκάλωσε, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε».


Και κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλοντας τις βραδινές εξελίξεις, τις οποίες συνέδεσε με την εκταμίευση της τρίτης και ενδεχομένως και των επόμενων δόσεων: «Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση, η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε, νομίζω, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης διακυβεύεται η επόμενη δόση του δανείου». 



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=208616&cid=6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου